Dukketyper

MAROTTER

Marotten styres med to hænder. Den ene hånd holder dukkens hoved, den anden fungerer som marottens hånd.

Det betyder, at marotten kan bevæge sig ret detaljeret. F.eks. kan den, som vist på billedet, holde en ske i sin hånd, røre i kruset, klø sig i håret, m.m. Marottens hovedet kan bevæges til siderne og op og ned, uden at hele kroppen følger med. Vi har derfor, afhængigt af børnenes alder og færdigheder, mulighed for at arbejde med dukkens kropsprog. Karaktertræk, status, følelser m.m. kan animeres ind i figuren.

Det, at dukkeførerens hånd fungerer som marottens hånd, betyder, at marot og barn smelter sammen. Marotten/rollen "kommer tættere på" .

Det gør marotten særligt velegnet til at arbejde med børnenes indlevelsesevne i forskellige figurer, roller, situationer, følelser m.m.

 

Der findes et utal af dukketeatertyper. Hånddukker, sokkedyr, skyggefigurer m.fl.

De kan laves i forskellige materialer, størrelser og udtryk.

Hvilken type man vælger at arbejde med, kan afhænge af, hvad dukkerne skal bruges til, børnenes alder og de ressourcer, man har til sin rådighed.

Jeg beskriver herunder tre af de dukketyper, jeg personligt finder særligt velegnede til børn, set udfra et pædagogisk og didaktisk perspektiv.

De forskellige dukketyper har alle forskellige kvaliteter, som jeg vil beskrive ganske kort.

 

 

 

DUKKETYPER

STANGDUKKER

Stangdukker kan være meget enkle og nemme at lave. Karton, faveblyanter og en blomsterpind er alt, du behøver.

Så vil du kun bruge kort tid til dukkearbejdet, er det måske stangdukker, I skal kaste jer ud i.

Det er selvfølgeligt begrænset, hvor meget stangdukken kan animeres, da dukken ikke er bevægelig i sig selv, med mindre man laver den med led.

Skal I dramatisere et eventyr i dansk, hvor hovedvægten f.eks. er på replikskrivning, vil det være oplagt at lave nogle "hurtige" stangdukker.

 

 

 

HANDSKEDUKKER / MESTER JAKEL DUKKER

Handskedukken er nok den teaterdukketype, flest børn kender. På billedet ses en hjemmelavet version, men handskedukker af klasiske eventyrfigurer og dyr kan købes i legetøjsbutikker og på nettet. Disse dukker er ret robuste og appellerer især til yngre børn.

Det, at dukken er tredimensionel og at dukken i sig selv er bevægelig gør, at dukken kan blive meget livagtig og "fuld af magi".

Med et udvalg af hånddukker kan du altid spille et lille situationsspil, hvor aktuelle problemstillinger spilles, eller få børnene til at skabe deres egne historier.

Især menneskelignende hånddukker med arme kan dog være vanskelige at animere for yngre børn, da dette kræver en veludviklet håndmotorik. For børnene selv er dette dog sjælden væsentligt.

 

 

 

POSEDUKKER

Posedukken er ganske enkelt en dukke lavet af en papirspose og en grydeske. Når posen er malet, fyldes den med avispapir, så den får mere volumen.

Posedukken kan laves for små penge på ganske kort tid. Da det er enkelt at lave en posedukke, er børnene ret selvkørende i processen.

Posedukken er derfor et godt sted at starte, hvis du ikke har så meget erfaring med at lave teaterdukke / arbejde med billedkunst.

Den færdige dukke kan animeres som en marot, hvor du bruger begge hænder eller som en stangdukke.